Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa. Més informació

Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona

  • Cambiar a castellano
  • Switch to english

Accés als agremiats:

Actualitat

PROTOCOL D'ACUTACIO EL DIA DE LA VAGA

Protocol d'actuació i recomanacions davant la convocatòria de vaga general

Posicionament general

PIMEC Comerç no secundarà la vaga general del proper 29 de març. Alejandro Goñi,president de PIMEC Comerç, considera que la vaga significa la "pèrdua de sou, producció i competitivitat en un moment en què els petits i mitjans comerciants de Catalunya ja estem patint massa la davallada del consum". Igualment, PIMEC Comerç recorda que és tan important respectar el dret a fer vaga com el dret a treballar, i que ambdues opcions han de ser compatibles i igualitàries. En aquest sentit, demana als cossos de seguretat que evitin que els piquets impedeixin el desenvolupament normal de l'activitat comercial. De la mateixa manera, espera que es garanteixin els serveis mínims de transports i comunicacions perquè comerciants i consumidors desenvolupin la seva activitat amb la major normalitat i llibertat possible.

Preguntes freqüents

Abans del dia de la vaga

- Els meus treballadors/es han d'avisar-me si exerciran el dret a la vaga?

Els treballadors/es no estan legalment obligats a avisar amb antelació si faran vaga o no. L'exercici de la vaga es comunica en el mateix moment d'iniciar la vaga (amb el perjudici evident que això comporta per a l'empresari o empresària).

- Puc preguntar als meus treballadors/es si tenen previst exercir el seu dret a la vaga?

Recomanem preguntar-ho de manera oberta i general, sense fer cap tipus d'insistència o pressió ja que preguntar directament a cada treballador/a pot ésser considerat una violació del dret a la vaga. En qualsevol cas, la  esposta dels treballadors/es és tan sols orientativa i poden unir-se a la vaga en qualsevol moment.
 
- Alguns treballadors/es m'han comunicat que faran vaga. Què puc fer per suplir la seva absència i disposar del mateix volum de personal?
 
Malauradament, no és permès la contractació, directament o indirecta, de personal especial per suplir les absències durant el dia de la vaga. L'empresari o empresària tampoc pot establir incentius positius o negatius per afavorir la no participació a la vaga.


Durant el dia de la vaga


- He d'obrir el meu establiment?

Sí. Fer vaga no és cap obligació per a ningú i els treballadors/es que han decidit no exercir el seu dret a la vaga han d'anar a treballar amb normalitat d'acord amb la seva jornada.
- Els meus treballadors/es no fan vaga i l'establiment està obert amb  normalitat. Els piquets violents, però, ens amenacen i existeix el risc fundat que es produeixi algun tipus d'agressió contra les persones o l'establiment. Què puc fer?

Abans que es produeixin o, en cas que no sigui possible, després, cal telefonar al telèfon d'emergències 112 i posar en coneixement dels operadors els fets succeïts. A més, els empresaris i empresàries poden avançar-se a aquests fets posantse en contacte amb PIMEC Comerç, el qual disposa d'un canal de comunicació directe amb els responsables de l'operatiu de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra.

- I si, malgrat comptar amb el suport dels Mossos d'Esquadra i els cossos de seguretat local, decideixo no obrir el meu establiment per por a sofrir desperfectes?

L'empresari o empresària haurà de retribuir els seus treballadors/es com si haguessin treballat durant la jornada de vaga.


- Els meus treballadors/es no poden accedir al seu lloc de treball a causa d'accions de sabotatge. Poden marxar a casa?

No. Els treballadors/es hauran d'esperar fins que l'empresari o empresària dugui a terme les accions necessàries per restablir la normalitat. Aquest sabotatge no tindrà cap impacte sobre la nòmina dels treballadors/es.
 
- Els meus treballadors/es no poden accedir al seu lloc de treball a causa de la presència de piquets violents. Què puc fer?
Sempre que es produeixin actes violents contra les persones o el patrimoni, caldrà trucar el més aviat possible al telèfon d'emergències 112.

- Què puc fer si els treballadors/es arriben tard al seu lloc de treball el dia de la vaga?

L'empresari o empresària pot demanar un justificant d'aquest retard, tot i que es recomana ser conscients de la situació personal i de mobilitat de cada treballador/a.


L'endemà de la vaga

- Puc acomiadar els treballadors/es que han fet vaga?

No. L'exercici del dret a la vaga no constitueix un motiu d'acomiadament ni pot ser causa de cap tipus de sanció per part de l'empresari o empresària.
- Quin impacte econòmic té l'exercici del dret a vaga per als meus treballadors/es?
L'empresari o empresària ha de descomptar el temps no treballat als treballadors/es que hagin fet vaga. Aquesta reducció també afectarà altres conceptes de salari diferit com les pagues extres, incloent-hi la de beneficis. En canvi, aquest descompte salarial no afectarà les vacances.


Recordatori


PIMEC i PIMEC Comerç han dissenyat un dispositiu de seguretat i d'informació que difondrà al llarg del dia de la vaga dades i informacions associades al grau de seguiment de la vaga, així com incidències que s'hagin pogut produir. Demanem, per tant, a tots els gremis sectorials i associacions de comerciants que es posin en contacte amb l'equip de PIMEC Comerç al telèfon 934 964 560 per informar de la situació concreta de cada sector o àmbit geogràfic. Així mateix, recordem que, en cas que es produeixin actes violents o vandàlics o existeixi el risc fundat que es poden produir, cal trucar de manera urgent al telèfon d'emergències 112. PIMEC Comerç, a més, disposa d'un canal de comunicació permanent amb els responsables del dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra.

Enllaços | Avís legal