Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa. Més informació

Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona

  • Cambiar a castellano
  • Switch to english

Accés als agremiats:

Qui som

La constitució del actual Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona, oficialment documentada, data de l'any 1870. És una associació empresarial que reuneix a tots els industrials i artesans del sector de la Tintoreria i la Bugaderia, amb la finalitat comú de la defensa dels seus interessos, tant professionals com econòmics i socials. Els principals objectius d'aquesta unió són:

· Promoure, en els seus diversos aspectes, econòmic, tecnològic, social, comercial i legislatiu, accions per a reconduir-los a una millora de les activitats pròpies dels seus membres.

· Mantenir constantment informats, als seus socis, de tota l'actualitat que els hi afecte.

· Representar, defensar i promocionar els interessos professionals del sector, davant les Administracions i els Agents Socials.

· Estudiar i negociar tots aquells pactes que beneficien al col·lectiu.

· Promoure la realització d'activitats formatives i de reciclatge professional, per a una major formació de l'empresari i del personal col·laborador.

Història

A la antiga ordenació gremial catalana, els tintorers constituïen dos corporacions: els "Tintorers de drap", que tenyien els teixits de llana, anomenats tradicionalment "draps", que data del segle XII i els "Tintorers de seda i teles", que es formaren en el segle XVII.

Entre els artesans de la llana, els tintorers, gràcies als coneixements tècnics, molt essencials per a la fabricació dels teixits, tenien una independència econòmica i una categoria social molt superior a la dels teixidors.

"El Gremi de Tintorers de Barcelona" es formà cap el segle XIII, i va arribar a tenir una veritable personalitat corporativa, a finals del segle XIV, mitjançant el "privilegi de Joan I" i durant el segle XV amb la creació de la germandat de Sant Joan Baptista i Sant Maurici. En 1497 es va establir l'examen de mestria.

En el segle XVI es dictaren, com a mínim, dotze ordenacions sobre el tenyit dels teixits de llana; les disposicions de Ferran II en el 1510 i de Felip III de Castella en el 1599.

En els segles XVII i XVIII augmentaren les disposicions reials i municipals.

En l'any 1731, els "Tintorers de drap", es van unir als "Tintorers de seda", constituint una de les corporacions més prestigioses y riques.

Altres gremis de tintorers dels Països Catalans, foren els de Perpignan i València, en el segle XIV, Mallorca en l'any 1691, Manresa en el 1592 i Pollensa en el 1597.

Entre el 1624 i 1629 s'estableix el Gremi a Barcelona, que es va regir per successives ordenacions dels anys 1669 y 1739.

Junta directiva

 Nom  Cognoms  Càrrec
ANTONIO PUÉRTOLAS CAMPO President
JORDI PALAU I SOLANES Vicepresident 1r
ÍÑIGO LLOPART GONZÁLEZ Vicepresident 2n
XAVIER MARTÍNEZ I MARTÍNEZ Secretari
JUAN  CAMPOS FERNÁNDEZ Vice Secretari
CARMEN RIVEIRO CARDESO Comptador
JORDI JARDI I FONT Vocal - Formació
IGNASI CANAL I RIERA Vocal - Grans Instal·lcions
AGUSTÍ LAPIEDRA Vocal - Social
JORDI MUNTANÉ I RABADAN Vocal - Institucional
JESÚS LORENTE VILLARES Vocal - Social
XAVIER BOSCH LANAO Vocal - Tècnica
JOAN VIVES MARTORELL Vocal - Assumptes gremials
ÀNGLES FERRER MARTÍ  Vocal - Grans instal·lacions

Enllaços | Avís legal