Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa. Més informació

Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona

  • Cambiar a castellano
  • Switch to english

Accés als agremiats:

Qui som

La constitució del actual Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona, oficialment documentada, data de l'any 1870. És una associació empresarial que reuneix a tots els industrials i artesans del sector de la Tintoreria i la Bugaderia, amb la finalitat comú de la defensa dels seus interessos, tant professionals com econòmics i socials. Els principals objectius d'aquesta unió són:

· Promoure, en els seus diversos aspectes, econòmic, tecnològic, social, comercial i legislatiu, accions per a reconduir-los a una millora de les activitats pròpies dels seus membres.

· Mantenir constantment informats, als seus socis, de tota l'actualitat que els hi afecte.

· Representar, defensar i promocionar els interessos professionals del sector, davant les Administracions i els Agents Socials.

· Estudiar i negociar tots aquells pactes que beneficien al col·lectiu.

· Promoure la realització d'activitats formatives i de reciclatge professional, per a una major formació de l'empresari i del personal col·laborador.

Història

A la antiga ordenació gremial catalana, els tintorers constituïen dos corporacions: els "Tintorers de drap", que tenyien els teixits de llana, anomenats tradicionalment "draps", que data del segle XII i els "Tintorers de seda i teles", que es formaren en el segle XVII.

Entre els artesans de la llana, els tintorers, gràcies als coneixements tècnics, molt essencials per a la fabricació dels teixits, tenien una independència econòmica i una categoria social molt superior a la dels teixidors.

"El Gremi de Tintorers de Barcelona" es formà cap el segle XIII, i va arribar a tenir una veritable personalitat corporativa, a finals del segle XIV, mitjançant el "privilegi de Joan I" i durant el segle XV amb la creació de la germandat de Sant Joan Baptista i Sant Maurici. En 1497 es va establir l'examen de mestria.

En el segle XVI es dictaren, com a mínim, dotze ordenacions sobre el tenyit dels teixits de llana; les disposicions de Ferran II en el 1510 i de Felip III de Castella en el 1599.

En els segles XVII i XVIII augmentaren les disposicions reials i municipals.

En l'any 1731, els "Tintorers de drap", es van unir als "Tintorers de seda", constituint una de les corporacions més prestigioses y riques.

Altres gremis de tintorers dels Països Catalans, foren els de Perpignan i València, en el segle XIV, Mallorca en l'any 1691, Manresa en el 1592 i Pollensa en el 1597.

Entre el 1624 i 1629 s'estableix el Gremi a Barcelona, que es va regir per successives ordenacions dels anys 1669 y 1739.

Junta directiva

 Nom  Cognoms  Càrrec
JORDI PALAU SOLANES President
XAVIER MARTINEZ MARTINEZ Secretari
ÍÑIGO LLOPART GONZÁLEZ DE HEREDIA Tresorer
JORDI MUNTANE RABADAN Vocal
SANTIAGO FERNANDEZ PEREZ Vocal
ALBERT MARTINEZ ALCAZAR Vocal
   

Enllaços | Avís legal