Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant entendrem que accepteu la nostra Política de privadesa. Més informació

Gremi de Tintorers i Bugaders de Barcelona

  • Cambiar a castellano
  • Switch to english

Accés als agremiats:

Anàlisi de peça

Pantaló negre de napa

ARTICLE: Pantalon negre de napa.
ETIQUETA DE IDENTIFICACIÓ: Cos.
ETIQUETA DE COMPOSICIÓ: Teixit exterior: 100 % cuir

Motiu de la reclamació:
Possible encongiment del pantalon.

Informe: Es presenta pantalon negre de napa marca Cos, proveït a la cara interior, d'una entretela termoadhesiva la missió és, conferir una major rigidesa i cos a la peça. La entretela és l'element  ocult que proporciona forma i suport en determinades zones de qualsevol tipus de peça, com poden ser colls, butxaques, cintures i traus. Dit element proporciona cos als teixits lleugers i evita que els pesats es dobleguin sobre ells mateixos.

Les entreteles termoadhesives són aquelles teixides o no teixides a les que se les ha aplicat, per un o per ambdós costats, un polímer adhesiu que els permet adherir-se a una altre entretela o altres teixit mitjançant el procés de termosegellat.

La peça que es vagi a fabricar determina el polímer que ha de dur la entretela,  si es manufactura una camisa d'home, en el que el procés de conservació tèxtil ha de ser el rentat en aigua, el polímer que contingui haurà de ser polietilè d'alta o baixa densitat,  els quals aguanten molt bé el rentat amb aigua i sabó, a que es sotmeten aquestes peces; si és un vestit de dona o un pantalon, ha de dur la entretela polièster o poliamida especial, ja que aquestes peces poden tenir com a manteniment indistintament el rentat en aigua i sabó o el rentat en sec; però  si l'objectiu de fabricació és un vestit de senyor, haurà de dur únicament poliamida com a resina, ja que son peces que en el 90% de vegades han de rentar-se en sec amb un solvent como el percloroetilè.

Les màquines que es fan servir per aplicar les entreteles, són premses que actúen per calor i pressió a l'hora, durant un determinat espai de temps.

Per a una millor comprensió del comportament de les resines empleades en la termoadhesió, presentem aquí un gràfic amb els detalls corresponents al seu comportament. 

Classe de
resina 
Temperatura
de fusió 
 Tacts o
flexibilitat
Resistència  al rentat en Sec Resistència al rentat doméstic  Observació

Politilè
140/150ºC Rígid Dèbil Excel·lent Adhesió fàcil
  
Polietilè Poliamida
140/150ºC Semirígid  Bona  Bona  Adhesió fàcil 
Poliamida  130/140ºC  Suau   Excel·lent Normal  Adhesió molt fácil amb vapor

Poliamida baix punt de fusió
100/110ºC Suau  Excel·lente  Normal  Adhesió molt fàcil 
P.V.C.  150/160ºC  Rígid  Normal  Excel·lent  Adient per a teixits siliconitzats


Dit això, el tipus d'entretela usat en la confecció d'aquest pantalon de napa no era l'adequat per a ser rentat en sec, como indica l'etiqueta de conservació tèxtil que el fabricant ha col·locat en la peça.

Tenint en compte que l'entretela s'aplica una cop s'ha tallat el patró de la peça, a una temperatura elevada i amb pressió, es molt possible que es produís una lleugera dilatació del cuir (Napa), quedant aquesta dilatació fixada al refredar-se el polímer que uneix l'entretela amb la resta del cuir.

Al no utilitzar una entretela adequada per al rentat en sec, i  produir-se el desenganxat de la mateixa durant el procés de rentat, es podria haver produït una relaxació del cuir retornant a la seva dimensió original, ja que el suport que retenia la dilatació del cuir experimentada durant el procés de termofixat de l'entretela es inexistent.

Si les característiques de l'entretela triada pel fabricant hagueren correspost a les directrius de l'etiquetatge de conservació tèxtil no hagués hagut cap problema.

En moltes ocasiones, aquest tipus de napes poden rentar-se en medi aquòs delicat como el Wet Cleaning.

Mitjançant el sistema Wet Cleaning es poden rentar: peces molt delicades que fins ara únicament es podien rentar en sec, les que permeten rentat en sec i en aigua i algunes peces de pell aptes per al rentat en aigua.

El principi del Wet Cleaning es basa en la simulació del rentat a mà,  en el que no es renten els teixits mitjançant acció mecànica  forta o temperatura elevada, amb productes i sabons agressius per als teixits, sinó per el remull, un suau efecte mecànic i l'estovament de les taques mitjançant una acció química específica. L'acció química és el factor més determinant per a aconseguir un bon resultat en el sistema Wet Cleaning. El pH i la composició química dels productes utilitzats són els factors que determinen la qualitat del rentat, i la conservació dels teixits.

Conclusió:
El possible encogiment del pantalon no és imputable a una mala manipulació i neteja de la peça per part del professional de la tintoreria, sinó a una falta de control de qualitat per part del fabricant, tant dels materials a utilitzar en la seva confecció, com de l'erroni etiquetatge de conservació tèxtil.

Enllaços | Avís legal